Projecten

Docent klarinet en Algemene Muzikale Vorming (AMV)

Heb je altijd al een instrument willen bespelen? De klarinet neemt een bijzondere plaats in door zijn veelzijdigheid.

Jazz, klassiek, volksmuziek en klezmer; de klarinet is een geliefd instrument in een groot aantal muziekstijlen. Bovendien zijn er veel verschillende instrumenten. Zo zijn er de brommende basklarinet en de gierende-banden-es-klarinet. Na een paar lessen zul je al je eerste liedjes kunnen spelen. En misschien vind je wel een leuk orkest om in mee te spelen?

Ik pas de lessen aan op de mogelijkheden en wensen van de leerling. In principe kunnen kinderen vanaf 8 jaar beginnen met klarinetles. Ook volwassenen en senioren zijn van harte welkom in mijn lespraktijk!
Daarnaast geef ik ook lessen Algemene Muzikale Vorming aan kinderen van groep 1 t/m 4.

Op dit moment ben ik als docent verbonden aan de Muzentuin Beilen, 't Eiland van Groningen en Scala Meppel/Hoogeveen.
Wil je de klarinet eens proberen of zoek je een nieuwe lerares? Vraag dan een gratis proefles aan!

Muziekspecialist in het Speciaal Onderwijs

Samen met leerkrachten uit het Speciaal Onderwijs volg ik twee jaar lang trainingen en ontwikkelen en geven we muzieklessen. Zo leren we van elkaar. De trainingen worden verzorgd door Stichting Tamino in samenwerking met het Prins Claus Conservatorium.

Muziek en Dementie

Waar taal mensen met dementie niet meer bereikt, kan muziek dat vaak nog wel! Tijdens een serie van 8 workshops gaan we op zoek naar de persoon die schuilgaat achter de ziekte dementie.

Om een duidelijke structuur aan de workshops te geven, wordt aan het begin en einde van elke sessie een speciaal geschreven melodie gespeeld. Na 2 of 3 weken beginnen deelnemers de melodie te herkennen en soms zelfs mee te zingen of erop te bewegen. Tijdens de workshop maken we voor en met de bewoners muziek die zoveel mogelijk aansluit bij hun eigen voorkeuren. Het mooiste is om een reactie bij de deelnemers los te krijgen: waar de één zelf een instrument bespeelt, zal de ander misschien alleen het ritme met zijn vinger meetikken.

Naast het contact tussen een dementerende en zijn familie en verzorgenden, kunnen door de muziek nog veel meer positieve effecten worden bereikt: bijvoorbeeld verbeteringen in de gemoedstoestand en het eet- en slaappatroon. Op de site van Cityproms Embrace, die de workshops faciliteren, is een mooi filmpje te vinden van hoe dat precies in zijn werk gaat.

Blaas je betoeterd!

Tijdens een reeks van 3 lessen worden kinderen uitgedaagd om te onderzoeken hoe geluid ontstaat. Geluidstrillingen, toonhoogte en luidsterkte worden zichtbaar gemaakt door zelf enkele blaasinstrumenten van afvalmateriaal te knutselen.

En passant leer je verschillende blaasinstrumenten en muziekstijlen beter kennen. Natuurlijk gaan we ook muziek maken met de instrumenten die we zelf geknutseld hebben!
De lessenserie Blaas je betoeterd! ontwikkelde ik in samenwerking met Buro Reprise voor groep 5 t/m 8 van de basisschool.

Voor meer informatie over dit project of een (vrijblijvende) aanvraag kun je contact met mij opnemen.

Eigenwijs Digitaal

Eigenwijs Digitaal is de complete digitale methode voor het digibord in de klas. Om de docenten wegwijs te maken in de methode en ter bevordering van hun deskundigheid bied ik als Eigenwijs Trainer verschillende trainingen aan.

Naast oriënterende en verdiepende trainingen over zingen, spelen, bewegen, luisteren en noteren, zijn er ook individuele en instrumententrainingen mogelijk.

Eigenwijs digitaal bevat lessen voor alle groepen en de grootste verzameling leuke kinderliedjes voor de basisschool. De voorbereiding voor de leerkracht is hierbij tot een minimum beperkt door de duidelijke instructies, afbeeldingen, video's, plaatjes en luistervoorbeelden.

Neem voor meer informatie gerust contact met mij op.